23 Ağustos 2008 Cumartesi

Salvador Dali İstanbul'da

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Akbank'ın sponsorluğunda ve Gala-Salvador Dalí Vakfı'nın işbirliğiyle, 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından, sürrealizm akımının temsilcisi Salvador Dalí'yi Eylül 2008'de ağırlamaya hazırlanıyor.

The Sabancı University Sakıp Sabancı Museum (SSM), with the sponsorship of Akbank and in cooperation with the Gala-Salvador Dalí Foundation, is preparing to host one of the 20th century’s most important artists and representative of the Surrealist movement Salvador Dalí in September of 2008.

The exhibition will consist of a comprehensive retrospective of the works of Salvador Dalí; in addition to 270 works consisting of oil paintings, drawings and works of graphic art, a variety of manuscripts, photographs and other documents will be included. The exhibition is also distinguished by the fact that it is the largest single exhibition ever organised outside Figueres exclusively with material from the Foundation’s collection. The exhibition can be viewed between 20 September 2008 and 20 January 2009.

Il museo di Sakıp Sabancı dell'università di Sabancı (SSM), con la garanzia di Akbank ed in collaborazione con il fondamento del Galà-Salvador Dalí, sta preparando ospitare uno dei ventesimi artisti più importanti e del rappresentante del secolo del movimento surrealista Salvador Dalí in settembre di 2008.




Salvador Dalí'nin kapsamlı bir retrospektifi niteliğini taşıyacak sergide; yağlıboya tablolar, çizimler ve grafiklerden oluşan 270 eserin yanı sıra, el yazmaları, fotoğraflar ve çeşitli dokümanlar yer alacak. Gala-Salvador Dalí Vakfı koleksiyonuna ait eserlerle, vakıf dışında gerçekleştirilen en büyük geçici sergi olma özelliğini taşıyacak sergi, 20 Eylül 2008 - 20 Ocak 2009 tarihleri arasında izlenebilecek.


Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí y Domènech, kısaca Salvador Dali (11 Mayıs 1904 - 23 Ocak 1989), gerçeküstü eserlerindeki tuhaf ve çarpıcı imgelerle ünlendi. En iyi bilinen eseri olan Belleğin Azmi’ni (La persistencia de la memoria) 1931’de bitirdi. Dali, ressamlığın yanı sıra heykel, fotoğraf ve sinemayla da ilgilendi. Amerikalı animasyoncu Walt Disney ile beraber yaptığı Destino adlı kısa çizgi film, 2003’te “en iyi kısa animasyon filmi” dalında Oscar adayı oldu.

Katalonya doğumlu olan Dali, 711 yılında İspanya’yı fethetmiş olan Mağribiler’in soyundan geldiğini iddia etti, “süslü ve cafcaflı olan her şeye, lüks hayata ve doğu kıyafetlerine olan düşkünlüğünü” de “Arap kökeni”ne bağladı.

Dali hayatı boyunca, sanatıyla olduğu kadar kadar eksantrik giyimi, davranışları ve sözleriyle de dikkat çekti, bu durum kimi zaman, onun sanatını takdir edenleri de etmeyenler kadar usandırdı. Bu davranışların getirdiği kötü şöhret, Dali’nin geniş kesimlerce tanınmasını sağladı ve eserlerine duyulan ilgiyi artırdı.



Dali biyografisi için
Kaynak

Hiç yorum yok: