29 Ağustos 2008 Cuma

Hüsn-i Hat Sanatı Sergisi


Türkiye’nin yaşayan Hat Sanatı Üstadları Ahmet Zeki Yavaş, Ali Hüsrevoğlu, Ali Toy, Dr.Fatih Özkafa, Prof.Dr.Hüsrev Subaşı, Yrd.Doç.Dr. Savaş Çevik eşsiz hat eserleriyle 30 Ağustos-30 Eylül 2008 tarihleri arasında Odakule Galerisi'nde.

Best of Traditional Islamic Calligraphy Exhibition starts on 30th of August in Odakule Art Gallery


Sergi Kataloğu Önyazısı :

Elif

Sanat, insanın iç âleminin estetik bir çizgide dışa yansıması, duygularının evrensel bir dille konuşturulmasıdır.

Bir takım güzellikleri karşılarında görenler o noktada tercüman aramazlar. Çünkü her tercüman bile bir aracıdır.

Halbuki sanatkârın duygularıyla sanatsever arasında tek aracı sanatkârın kullandığı formdur. Bu kâh ses olur, bir beste, bir terennüm olarak ortaya çıkar; kâh biçim olur, bir mimarî eser olarak ortaya çıkar.; kâh ritmik bir hareket olur, mistik ya da folklorik bir dans olarak ortaya çıkar. Ve bir türlü muhatabının gözünden veya kulağından gönlüne ulaşır ve onun iç âleminde estetik haz fırtınaları koparır.

İşte bu noktada bütün kalbiyle insan, bir yaratılmışın yorumu, buluşu, dehası üzerinden güzelliği yaratan ve tüm kainatı o güzelliklerle donatan ezelî ve ebedî varlığın sonsuz kudreti karşısında saygı ile, acz ile, sınırsız bir hayranlıkla eğilir.

Ramazan ayında inmeye başlayan Kur’an âyetlerini, sahibinin yücelik ve cemal sıfatına yaraşır biçimde yazıya geçirmek idealinden yola çıkan İslam sanatkârları, asırlara yayılan emekleriyle harfe resimsel anlamlar yüklediler ve yazarken sürekli güzeli aradılar..

Buldukça daha güzelini.. Buldukça daha..

Yaşanan bu süreç Hatt’ın müstakil bir sanat dalı haline gelmesine vesile oldu.

Ve Elif, iki noktayı birleştiren dikey bir çizgiden ibaret bir harf iken, boy pos, duruş ve endam güzelliği şeklinde özetlenebilecek fizikî özelliklerini bu süreçte kazandı ve sözlük anlamından uzak biçimde tamamen bu görsel estetik vasfı ile kızlarımıza verdiğimiz isimler arasında vazgeçilmez yerini aldı.

Günümüzde Elif’i daha da güzel yazma yolunda eser veren hattatlar, yazı estetiği alanında tarih içinde oluşan Türk tecrübesini hayata ve geleceğe taşırken aslında önemli bir misyonu da temsil etmektedirler.

Prof.Dr. M. Hüsrev Subaşı


Sergi Katalogu ve Açılış davetiyesi almak isteyenler aşağıdaki adrese e-posta gönderebilirler
contact@asanat.com.tr

Resimler ve Kaynak

Hiç yorum yok: